NIS očekuje profit od 1,9 milijardi dinara

Bez autora
May 18 2010

Naftna industrija Srbije (NIS) u ovoj godini trebalo bi da ostvari profit od 1,9 milijardi dinara. Pozitivni poslovni rezultati poslovanja u ovoj godini očekuju se bez obzira na pad prodaje goriva na srpskim tržištu i slabljenje kursa dinara. NIS je 2009. godinu završio sa gubitkom iz poslovanja od 4,4 milijarde dinara, dok je ukupan knjigovodstveni gubitak, zbog usklađivanja sa međunardonim finansijskim standardima, bio 37,6 milijardi dinara. Od februara do decembra, nakon što je Gaspromnjeft preuzeo upravljanje NIS-om, neto dobit kompanije iznosila je 2,7 milijardi dinara. Poslovni gubitak od 4,4 milijarde dinara je zbog gubitaka u januaru koji su se pojavili zbog kursnih razlika i isplate otpremnina za dobrovoljan odlazak radnika (2,9 milijardi dinara). Dodatni gubitak od 33,2 milijarde dinara uknjižen zbog povećanja rezervi za ispravku vrednosti imovine, kao što je 113.000 tona naftne u naftovodu Janaf, koji su se vodili kao imovina kompanije. Proverom dokumenata ispostavilo se da je tu naftu nacionalizovala Hrvatska devedesetih godina 20. veka...

NIS očekuje profit od 1,9 milijardi dinaraNaftna industrija Srbije (NIS) u ovoj godini trebalo bi da ostvari profit od 1,9 milijardi dinara, kazao je generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

Kako je rekao, pozitivni poslovni rezultati poslovanja u ovoj godini očekuju se bez obzira na pad prodaje goriva na srpskim tržištu i slabljenje kursa dinara.

- NIS je 2009. godinu završio sa gubitkom iz poslovanja od 4,4 milijarde dinara, dok je ukupan knjigovodstveni gubitak, zbog usklađivanja sa međunardonim finansijskim standardima, bio 37,6 milijardi dinara - kazao je on i dodao da je od februara do decembra, nakon što je Gaspromnjeft preuzeo upravljanje NIS-om, neto dobit kompanije iznosila 2,7 milijardi dinara.

- Poslovni gubitak od 4,4 milijarde dinara je zbog gubitaka u januaru koji su se pojavili zbog kursnih razlika i isplate otpremnina za dobrovoljan odlazak radnika (2,9 milijardi dinara) - kazao je kravčenko i dodao da je dodatni gubitak od 33,2 milijarde dinara uknjižen zbog povećanja rezervi za ispravku vrednosti imovine, kao što je 113.000 tona naftne u naftovodu Janaf, koji su se vodili kao imovina kompanije.

- Proverom dokumenata ispostavilo se da je tu naftu nacionalizovala Hrvatska devedesetih godina 20. veka - kazao je on i dodao da je i tom gubitku doprinela i ispravka vrednosti za "loša" potraživanja nastala od 2005. do 2008. godine, među kojima su i dugovanja Petrohemije, Jat ervejza i Srbijagasa.

On je istakao da gubitak NIS-a neće uticati na odluku Gasrpomnjefta o kupovini kompanije i dodao da će Skupština akcionara odlučivati o tome na koji načih će biti raspoređena očekivana dobit iz poslovanja u ovoj godini.

- NIS će ove godine investirati 378 miliona dolara, od čega će dve trećine novca biti uloženo u modernizaciju rafinerije u Pančevu, a jedna trećina novca biće uložena u modernizaciju mreže benzinskih pumpi - naveo je on i dodao da je prodaja naftnih derivata na srpskom tržištu pala za 20 odsto, ali je NIS i pored toga zadržao udeo od 29 odsto u maloprodaji goriva i 68 odsto na velikoprodajnom tržištu.

On je naglasio i da se NIS sprema za otvaranje srpskog tržišta naftnih derivata od 1. januara 2011. godine.
- Nema drugog izbora - kazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik